Zwangerschapsvergiftiging; één van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte 

Een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte. Klachten en symptomen dienen altijd serieus genomen te worden. Vertrouw je het niet, neem dan vooral geen risico en trek vroegtijdig aan de bel.  

Zwangerschapsvergiftiging 

Een te hoge bloeddruk brengt veel risico’s met zich mee, zoals zwangerschapsvergiftiging. Het is niet alleen levensbedreigend voor jou, maar ook voor je kindje. Het treedt meestal spontaan tussen de 20 en 24 weken in je zwangerschap op.  

Bloedvaten raken beschadigd door de hoge bloedruk en daardoor kan er vocht uit lekken. Er ontstaan vochtophopingen die ook in de hersenen kunnen voorkomen. Het heeft ook gevolgen voor je nieren en lever. De placenta wordt aangetast en je baby krijgt minder voedingsstoffen en zuurstof binnen waardoor het minder hard groeit.  

De enige behandeling om te genezen van zwangerschapsvergiftiging is bevallen. Als het risico te groot is, wordt de bevalling opgewekt. Je kindje wordt dan eerder geboren. Als je te vroeg in de zwangerschap last krijgt van zwangerschapsvergiftiging, dan kunnen de artsen verschillende medicijnen voorschrijven die je bloeddruk verlagen, maar ook je baby beschermen.  

Wordt er zwangerschapsvergiftiging bij je geconstateerd, dan kun je soms voor een moeilijke, maar ook noodzakelijke beslissing komen te staan.  

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging 

De belangrijkste symptomen van zwangerschapsvergiftiging zijn;  

  • Te hoge bloeddruk 
  • Hoofdpijn 
  • Vermoeidheid 
  • Griepachtig gevoel, maar zonder koorts 
  • Misselijk en braken 
  • Wazig zien, dubbel zien en sterretjes zien 
  • Tintelende vingers 
  • Vocht in je handen, enkels en gezicht 

Wat kun je zelf doen 

Zwangerschapsvergiftiging is niet te voorkomen. Weet jij dat je last hebt van een te hoge bloeddruk, geef dit sowieso aan. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog wat je dan het beste kunt doen. Probeer nooit zelf klachten te bestrijden. Er is enig bewijs dat extra vitamine D en calcium het risico op zwangerschapsvergiftiging verlagen.  

Neem geen risico 

Het is daarom belangrijk dat je regelmatig op controle gaat bij de verloskundige of gynaecoloog. Zo kan men er snel en vaak op tijd achter komen of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Krijg je klachten en vertrouw je het niet, loop geen risico en neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Het hoeft niks ernstigs te zijn, maar een tussentijdse controle dan zeker geen kwaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *